Gedeeld verlangen – de zeven werken van barmhartigheid

Published by predikant@laurenspastoraat.nl on

In de Laurenskerk is een kapel gevuld met prachtige en grote hedendaagse foto’s met de ‘zeven werken van barmhartigheid’ als onderwerp. Deze werken gaan over het hebben van een warm hart voor en omzien naar de ander. Ze kennen in het christendom een lange traditie en zullen op zondagen op weg naar Pasen centraal staan in de Laurenskerk.

Maar hoe zit dat in andere religies en levensbeschouwingen? Daarover gingen we in de 40-dagentijd van 2021 in gesprek met diverse geestelijke leiders en vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke stromingen in Rotterdam. Aan bod komen Jodendom, Islam, Christendom, Bahá’í, Humanisme en Hindoeïsme. De korte interviews zijn hieronder terug te kijken. U maakt kennis met de verscheidenheid aan geloven en beschouwingen. En we zullen ontdekken hoeveel waarden we samen dragen.

Op zondag 21 februari was rabbijn Albert Ringer te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewt hem over de rol van ‘het bezoeken van de zieken’ binnen het Jodendom. We zullen o.a. horen hoe het doen van werken van barmhartigheid een imitatio Dei is, een imiteren van God. Albert Ringer is rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Rotterdam en werkzaam als geestelijk verzorger bij Parnassia in Den Haag.
Op zondag 28 februari was dominee Katinka Broos te gast in de Laurenskerk. Katinka Broos is predikant binnen de protestantse kerk en coördinator/pastor bij Stichting Wijkpastoraat Rotterdam West. Dominee Harold Schorren interviewde haar over de rol van ‘het laven van de dorstigen’ binnen het christendom. In het interview horen we onder andere over haar liefde voor het verhaal over de ontmoeting tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de Jakobsbron en hun gesprek over ‘levend water’.
Op zondag 7 maart was pandit Stephen Rawinder te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewde hem over de rol van ‘het onderdak bieden aan de vreemdeling’ binnen het Hindoeïsme. De pandit vertelt ons o.a. hoe wij allemaal vreemdelingen zijn en daarnaast ook één familie. De gastvrijheid is binnen het hindoeïsme dan ook een groot goed. Pandit Stephen Rawinder is hindoeïstisch priester bij Arya Samaj en uitvaartbegeleider in Rotterdam.
Op zondag 14 maart was humanistisch raadsman Michiel van Agt te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewde hem over de rol van ‘het kleden van de naakten’ binnen het Humanisme.
Op zondag 21 maart was Karlijn Paulus te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewde haar over de rol van ‘het voeden van de hongerigen’ binnen het Bahá’í-geloof. Karlijn Paulus is lid van de Bahá’í-gemeenschap in Rotterdam. Het gesprek begint met het eten van een dadel, want “men kan niet spreken over God op een lege maag”, aldus Karlijn. En zo wordt meteen duidelijk dat we ook gevoed kunnen worden met inzicht en wijsheid. We zijn aan elkaar toevertrouwd en groeien naar een betere wereld.
Op zondag 28 maart was imam Abeslam Chakir te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewde hem over de rol van ‘het begraven van de doden’ binnen de Islam. Een prachtig gesprek hoe de zorg voor de overledene eer brengt aan Allah, omdat Hij ons geschapen heeft. Het is zelfs een plicht die je ook hebt naar vreemden. We krijgen inzicht in de rituelen bij islamitische begrafenissen. Abeslam Chakir is imam in de Ibrahim Moskee in Maassluis en is actief in Stichting Ettaouhied in Rotterdam.
Op zondag 4 april was dominee Marianne Thans te gast in de Laurenskerk. Dominee Harold Schorren interviewde haar over de rol van ‘het bezoeken van de gevangenen’ binnen het Christendom. Zij vertelt over haar bijzondere werkverleden binnen de gevangenis en hoe we ook voor gedetineerden de menswaardigheid hoog moeten houden.