Activiteiten

Heuvelredes

Lezingen in cultureel centrum De Heuvel, Grotekerkplein 5 te Rotterdam

Drie keer per jaar is er een lezing op het snijvlak van samenleving, cultuur en religie in de grote zaal van cultureel centrum De Heuvel. Alle Rotterdammers en andere geïnteresseerden zijn welkom om n.a.v. een interessante en toegankelijke inleiding met elkaar in gesprek te gaan, samen te leren en elkaars ideeën te proeven.

De naam ‘Heuvelrede’ is gekozen met een knipoog naar de Bergrede van Jezus in het evangelie volgens Matteüs en de Veldrede in het evangelie volgens Lucas.

In leven en in doodMag een mens nog sterven?

DATUM WORDT ZSM BEKENDGEMAAKT, 20.00 uur

Inleiding:                 dr Erwin J.O. Kompanje, medisch-ethicus Eramus M.C.

Toen door de coronacrisis de verpleeghuizen de deuren moesten sluiten, werd ook het directe contact tussen naasten onmogelijk. Dit alles om de gezondheid van de bewoners veilig te stellen, maar voor velen wel een aanslag op de kwaliteit van hun leven. Schrijnende gevallen van sterven in eenzaamheid stellen ons de vraag wie de regie voert over onze laatste levensfase. De vraag over de regie werd en wordt natuurlijk ook voortdurend gesteld in het debat rondom euthanasie, en zeker wanneer dementie een rol speelt.

Antwoorden zijn er ook. Soms ingegeven door de emotie van het moment, vaak ook bepaald door traditie, cultuur en geloof. We zijn blij dat dr. Kompanje ons de medisch-ethische kant wil laten zien. In het aansluitende onderlinge gesprek zal blijken of zijn inzichten ons helpen tot weloverwogen keuzes in deze lastige materie.

Weest gegroetMaria in christendom en islam

Woensdag 3 februari 2021, 20.00 uur

Inleiding:                 dr. Gé M. Speelman, Protestantse Theologische Universiteit

Alper Alasag, hoofd Islamitisch Kennis Centrum

In Bijbel en Koran speelt Maria/Maryam, de moeder van Jezus/Isa, een grote rol. Maryam geldt in de islam als de meest volmaakte vrouw. Aan geen vrouw wordt in de koran zoveel aandacht besteed. Hoofdstuk 19 is zelfs naar haar genoemd: soera Maryam. Haar kind, Isa, is een van de 26 profeten die in de koran voorkomen, de op één na laatste voor Mohammed. In het christendom is zij de moeder van Jezus. We horen vooral van haar in de geboorteverhalen en onder het kruis. De traditie geeft haar de kenmerken van godinnen als Isis en Artemis. In een deel van de kerk wordt zij ‘moeder Gods’ genoemd, in een ander deel is haar rol zeer beperkt.

Gé Speelman en Alper Alasag zullen ons met de grote kennis van hun gelovige traditie meenemen in het verhaal van deze vrouw. En ongetwijfeld vertellen ze ons wat Maria/Maryam kan bijdragen aan de dagelijkse geloofsbeleving. In het aansluitende onderlinge gesprek kunnen we verder van gedachten wisselen.

Take Me to Your HeavenSongfestivalliedjes en religie

Donderdag 13 mei 2021, 20.00 uur

Inleiding:                 ds. Tom Mikkers

Het Songfestival is ieder jaar voor miljoenen mensen een hoogtepunt. Het is dan ook meer dan een wedstrijdje om het mooiste liedje. Het brengt mensen samen, over grenzen heen. Alle landelijke en menselijke verschillen lijken even niet te bestaan maar te verbleken in dezelfde droom van vrijheid, vrede en liefde. Het is zondermeer een religieus gevoel te noemen. Kijk alleen maar eens naar de teksten van de liedjes…

Om ons voor te bereiden op de Songfestival Kerkdienst in de Laurenskerk (zondag 16 mei) en het Songfestival in Rotterdam zelf (18-22 mei) zal expert Tom Mikkers, ons meenemen in de wondere wereld van het Songfestival en ontrafelt hij voor ons de mystieke en spirituele kanten van dit grootse evenement.

Tom Mikkers is predikant in Wassenaar. Samen met Hijlco Span schreef hij het boek ‘Hallelujah Eurovision. De magie van het songfestival’.

Kunst stelt alles voorLezingen in de Laurenskerk i.s.m. het Chabot Museum

Wat hebben kunst en religie eigenlijk gemeen? Ik denk dat kunst je voor even meeneemt uit het alledaagse en je uitdaagt, schokt of inspireert om met nieuwe ogen naar de werkelijkheid te kijken. Hetzelfde doet m.i. de liturgie in de kerk door rituelen, woorden en muziek. Niet het alledaagse met een religieus sausje, maar de ervaring van het totaal andere. Alle reden om kunst eens te laten spreken in de ruimte van de kerk, een ontmoeting van gelijkgestemden.

Drie avonden komen we samen in de Laurenskerk rond een kunstwerk uit de collectie van het Chabot Museum. Op groot scherm bekijken we de taal van de kunstenaar. Soms in detail. Op zoek naar betekenis aan de hand van een inleider. Vervolgens spreken met elkaar over het kunstwerk.

Museum Chabot nodigt u uit om dan het werk in het echt te bekijken.

DATUM WORDT ZSM BEKENDGEMAAKT

Kerstwandeling

Het geboorteverhaal in het centrum van Rotterdam

zondag 20 december 2020, tussen 16.00 en 20.00 uur

In een tijd waarin Kerst lijkt te draaien om kerstbomen, kerstcadeaus en Kerstmannen willen wij het Bijbelse verhaal weer eens onder de aandacht brengen. Of het allemaal werkelijk gebeurd is? Dat laten we in het midden. Het aloude verhaal is een verhaal van licht in duisternis, van een toekomst van vrede en liefde. Een verhaal dat in alle tijden opnieuw mag klinken. Zeker ook in onze tijd.

In groepjes wandelen we langs scènes uit het geboorteverhaal van Jezus; de engel Gabriel en Maria, de herders in het veld, koning Herodes op zijn troon, de wijzen uit het Oosten, de stal met het kleine kindje…  Aan het eind van de wandeling kan iedereen een kaarsje aansteken in de Kapel van Licht om zo zelf een klein gebaar te maken van hoop.

De wandeling is voor jong en voor oud; spannend en interessant voor kinderen, prikkelend en uitdagend qua inhoud voor volwassenen.

Citypastor op de kansel

Als predikant ga ik ook voor in kerkdiensten en andere vieringen. Op de volgende data in 2020:

23 augustus           10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

13 september       10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

20 september       19.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

27 september       10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

4 oktober 10.00 uur             Noach Almelo

11 oktober             10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

1 november          9.00 uur               Laurenskerk Rotterdam

1 november          19.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

8 november          10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

15 november        19.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

29 november        19.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

13 december        9.00 uur               Laurenskerk Rotterdam

13 december        10.30 uur             Laurenskerk Rotterdam

24 december        19.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

24 december        21.00 uur             Laurenskerk Rotterdam

24 december        23.00 uur             Laurenskerk Rotterdam